Jämställdhet och likabehandling

JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

ANTAGEN 2023-01-09

När vi spelar spel utvecklar vi kognitiva färdigheter, Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut. Spelandet övar oss också på att hantera besvikelse som ibland kan det vara svår att förstå, då är det extra viktigt att vi finns där och stöttar varandra.

När man spelar med andra utvecklas också de sociala färdigheterna. Samspel, samarbete och att lyssna på andra, precis som i andra lagsporter. En av de viktigaste principerna för föreningen är att alla med en vilja att spela eller umgås i en miljö av spel ska kunna det. Detta dokument har upprättats för att säkerställa att föreningen har en gemensam plattform, där samtliga medlemmar aktivt arbetar för en miljö där alla känner sig välkomna.

STYRDOKUMENT
Jämställdhets- och likabehandlingsplanen är ett styrdokument, som utgår från idrottslagen, som säger att alla föreningar och idrottsrörelser skall bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja rättigheter och möjligheter för dem som deltar i verksamheten. Den här planen utgår också från diskrimineringslagen och säger att verksamheten skall bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter inom verksamheten. Föreningen har också ansvar för att volontärer och medlemmar inte diskriminerar varandra, liksom att verksamheten inte i sig är diskriminerande. Kvinnor och män skall behandlas och bemötas lika och ha samma villkor, och en jämn könsfördelning skall eftersträvas.

Arbetet med jämställdhet och likabehandling skall bidra till att visionen och mål som formulerats uppfylls. Jämlikhetsfrågan skall vara integrerad i verksamheten. Planen uppdateras årligen och ansvaret är i första hand hos styrelsen, som ansvarar för utformandet av styrdokument. Detta är ett styrdokument som förpliktar alla inblandade på alla nivåer att fullfölja planen. Föreningen åtar sig att arbeta för jämställdhet, jämlikhet och att förebygga diskriminering i all sin verksamhet samt att stärka mångfald och respektfullt bemötande på alla plan.

Det är föreningens övertygelse att spela och att umgås med likasinnade skall vara tillgängligt oberoende av kön, etnicitet, ålder, hudfärg, utseende, sexuell läggning, religiös eller politisk åsikt. Alla medlemmar bör mötas med respekt och välvillighet, och det finns en nolltolerans mot diskriminering och trakasserier. Ett sådant förhållningssätt och ett sådant klimat har stor betydelse för hela föreningens verksamhet.

HUVUDMANNENS OCH VERKSAMHETENS ANSVAR
• Att ta hänsyn till hur de beslut som fattas påverkar medlemmars olika förutsättningar och intressen.
• Att kontinuerligt upplysa medlemmar om diskrimineringsgrunderna och deras mening.
• Att vidta åtgärder då en medlem blir utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande beteende.

MEDLEMMARNAS ANSVAR
• Att belysa och uppmärksamma omgivningen när medlemmen ser någon fara illa eller blir utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande beteende.
• Att aktivt påminna andra medlemmar om ett respektfullt beteende gentemot varandra.

UPPFÖRANDEKOD
Om en person bryter mot uppförandekoden kan det vara skäl att utesluta medlemmen från föreningen. Den som ansvarar för aktiviteten har rätt att be en person gå därifrån, men det är föreningens styrelse som i slutändan beslutar om en medlems beteende innebär att den brutit mot uppförandekoden. Det är också styrelsen som beslutar om konsekvenserna. Besökare är skyldiga att ta reda på vilka regler som gäller i vår förening.

Uppförandekod:
1. Respektera att alla inte har samma åsikter i olika frågor.
2. Tolka andra välvilligt i alla interaktioner.
3. Lyssna om någon försöker uppmärksamma dig på ett problem.
4. Respektera varandras gränser.
5. Ta ansvar för dina handlingar.
6. Var saklig och håll dig till diskussionens ämne på föreningens olika forum.
7. Följ de regler som gäller i lokalen, på forumet eller motsvarande.
8. Vi accepterar inga former av kränkningar eller nedsättande ord, särskilt med avseende på diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, ålder och sexuell läggning.
9. Vi har nolltolerans mot alla former av sexism, övergrepp, våld eller annat riskabelt beteende.
10. Fusk tillåts inte i föreningen. Du får inte heller muta, fördröja, trakassera eller uppföra dig på något osportsligt sätt, som kan påverka spelet.
11. Du får inte använda, publicera eller länka till oanständigt, pornografiskt, sexuellt, överdrivet våldsamt, nedsättande, förnedrande, kränkande, hatiskt eller diskriminerande språk eller innehåll, vara sig i våra lokaler eller våra forum.

REGLER OCH RIKTLINJER
ANVÄNDARNAMN
Du får inte använda användarnamn, som kan anses stötande.
Detta kan vara:
• Namn på stötande eller ökända personer, kontroversiella politiker, hänvisningar till kulturella tragedier eller ord av betydande religiös eller ockult betydelse.
• Namn som innehåller svordomar eller rasistiskt, etniskt, sexistiskt eller religiöst nedsättande ord.
• Namn som kan uppfattas som representation av en viss verksamhet, organisation, förening eller person.

TRYGGHETSVÄRDAR
För att bidra till en trygg miljö kan föreningen ha trygghetsvärdar på sina arrangemang. Det bör vara minst två trygghetsvärdar på varje arrangemang och om det är möjligt bör dessa inte vara begränsade till enbart ett kön. Trygghetsvärdarna behöver inte vara arrangörer. Deltagarna bör före och under arrangemanget informeras om vilka trygghetsvärdarna är.

En trygghetsvärd har som uppgift att vara någon som deltagarna kan vända sig till när de upplever otrygghet eller diskriminering. Deltagarna kan prata med trygghetsvärdarna om vad som helst, som känns otryggt. Det kan gälla ett sexuellt övergrepp likaväl som att någon bryter mot uppförandekoden. Det är arrangörens ansvar att ge trygghetsvärdarna en tydlig arbetsbeskrivning över vad som är deras uppgift och mandat.